Oppimassa paremmaksi ohjaajaksi - harjoittelijan mietteitä työssaoppimisesta!

Olen Netta Mickelsson Haapaveden Opistosta, josta tänä keväänä nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi valmistun. Tästä on tarkoitus (ainakin toivottavasti) jatkaa opiskelemaan yhteisöpedagogiksi. Olin tammi- helmikuussa työssäoppimassa eräässä Suomen nuorisokeskuksista, ja kuullessani, ettei minulle ole enää loppukeväälle tarvetta, aloin miettiä, että mitä sitten tekisin. Äitini on joskus ollut täällä leirikoulussa silloisen luokkansa kanssa, ja oli tykännyt ja hän paikkaa minulle suositteli. Otin tilaisuudesta vaarin, ja päätin kokeilla onneani. Onneksi kokeilin, koska pääsin.

Nyt olen ollut täällä jo muutaman viikon ja vielä on muutama viikko jäljellä. Olen päässyt hyvin mukaan työympäristöön. Olen ohjannut erilaisia ohjelmia ja varmuuteni ohjaajana on kasvanut. Viihdyn hyvin täällä, ja Suomenlinna historiallisena ympäristönä ja muutenkin erilaisena miljöönä tuo ohjaamiseen oman mielenkiintoisen lisänsä. Tällä hetkellä olen päässyt olemaan mukana Ympäristöpolulla, Suomenlinnan valloituksessa, Historiapolulla, ohjaamaan leiriolympialaisia yms.

Leiriolympialaisissa mitattiin eräässä tehtävässä ryhmätyötaitoja sekä ohjeiden antamista ja vastaanottamista. Ryhmätyötaitoja mitattiin pressun käännössä ja ohjeiden antamista ja kuuntelemista sokkomiinakentässä. Ryhmän oli puhallettava yhteen hiileen saadakseen pressu käännetyksi, ja kaikkien pysyvän pressun päällä. Sokkomiinakentässä jokainen oli vuorotellen sokko, joka muiden näkevinä piti neuvoa reitin läpi ilman, että sokot koskevat esteisiin. Sokkoa ei saanut auttaa mitenkään muuten kuin puhumalla. Ryhmä tykkäsi molemmista tehtävistä.

Mielestäni tämä on ollut todella hyvä harjoittelupaikka, ja suosittelen myös muillekin. Suomenlinnan historia on tullut hyvin tutuksi ryhmien alkuinfoissa ja ryhmien majoittaminenkin alkaa jo pikkuhiljaa sujua. Aluksi varausjärjestelmän lukeminen oli mielestäni todella sekavaa, mutta nyt alan jo ymmärtää. Hiljaa hyvä tulee! Vaikka välillä tuntuu haastavalta muistaa kaikki, niin onneksi apua saa aina kun kysyy!

Hostel Suomenlinnaan harjotteluun? Ota yhteyttä: elina@suokki.fi!

Takaisin